Evinizde protein kaynağı mantarı yetiştirmeye ne dersiniz? Birçoğunuzun cevabı ‘Evet’ olacaktır. Çünkü insanlar istiridye mantarı hakkında bilgilenmeye ve bu faydalı bitkinin mükemmelliğini öğrenmeye başladı. Kültür mantarı nedir? sorusunu cevaplamaya gerek duymayacağım; bunun yerine kültür mantarını evde nasıl yetiştiririz konusunda bir yazı kaleme aldım. Herkesin merakla aradığı soru bu: Evde mantar nasıl yetiştirilir? Hadi baştan sona mantar yetiştiriciliği nasıl yapılırmış okuyalım.
Evde hobi amaçlı mantar yetiştiriciliği
■ Mantar tohumu olan ‘misel’i mantar üreticilerinden ya da bazı resmi kuruluşlardan elde etmeniz mümkün.
■ Daha sonra mantarın yetişmesi için ideal alanlar olan bodrum katı ve mahzen gibi yerleri hazırlamanız gerekli.
■ Evde yetiştirmek istediğiniz kültür mantarının kompostunu hazırlamalı ya da güvenilir kuruluşlardan satın almalısınız.
Kültür Mantarı (beyaz şapkalı) Mantar kompostu nasıl yapılır?
■ Temel madde at gübresidir. Temini güçtür. Yerine sentetik kompost kullanabilirsiniz. Sentetik kompost için, hububat sapları, samanları ve çayır otlarından yararlanabilirsiniz. Besin değerinin yükseltilmesi için organik kökenli tavuk gübresi, kepek, melas yani şekerpancarı artığı şerbeti, ayçiçeği, pamuk ya da zeytin artıkları kullanmalısınız. Ayrıca, kimyasal gübrelerden amonyum nitrat, amonyum sülfat ve üre de işe yarar.
■ Hazırlarken, 10 kilogram buğday sapı, iki kilogram tavuk gübresi, iki kilogram hububat kepeği, 250 gram amonyum nitrat kullanın. Hazırlamak istediğiniz miktara göre bu ölçüyü katları şeklinde artırabilirsiniz.
■ Hububat saplarını ya da çayırotlarını, 50 santimetreyi geçmeyecek kalınlıkta, sert zemine serin. Sapla samanı ıslatın. Üzerindeki nem yüzde 75’in altına düşmeyecek şekilde, sürekli ıslatın ve 2–3 gün ara ara karıştırın. Tüm bu malzemeleri çok iyi harmanlamalısınız. Sıkıştırarak bir buçuk metre boyunda yığın yapın. Sıkıştırma için tahta kalıplar da kullanılabilir.
Kültür mantarı kompostu nasıl yapılır?
■ Yedinci günde yığının ilk aktarmasını yapın. Bu sırada nemlendirme işi yanında, sızan melas şerbetini de yığına yedirin. Kenar kısımları iyice bastırın. Bir buçuk metre yükseklik ve genişlikte yeniden kalıp yapın.
■ Onuncu günde ikinci aktarma sırasında, kompostun yanmayan kısımlarını içe, yanan kısımları dışa doğru alarak, bastırın.
■ Aktarmalar sırasında nemin sağlanması, suya boğacak şekilde değil, çürümeyi ve sağlıklı yanmayı sağlaması için sapın ıslatılması şeklinde olmalıdır. Aksi takdirde sağlıksız çürüme olur.
■ 14. günde, üçüncü aktarma sırasında, kompostun pH değerinin 7.5 olmasını sağlamak için, 100 kilogram samana, 300 gram alçı karıştırın.
■ 17. günde dördüncü aktarma ve havalandırma yapın. 19 ila 20. güne kadar nem oranı ve melas yedirmeye dikkat edilerek, çürüme ve yanma tamamlanır. Amatörler için buharlı pastörizasyonun uygulanması zordur. Kimyasal pastörizasyon yapılır. Bunun için metil bromid, bakır sülfat, deksonal gibi kimyasallardan biri alınarak, kompostla karıştırılır. Bu durumda kompostun mantar ekimine hazırlanması daha uzun süre alır. Çünkü komposttaki amonyak kokusunun havalandırılarak uzaklaştırılması gerekir.
■ Kompost yığınının, pastörizasyon sonrası, ekim torbalarına doldurulması na geldi sıra.
■ Mantar kültürünün ekilmesine, komposta mantar kültürünün (mantar tohumu ya da misel) aşılanması da denir. Kompost ve ortam sıcaklığı 25 derece olmalıdır. 100 kilogram kompost için gerekli mantar kültürü 500 gram olmalıdır.
■ Miselleri kompost üzerine dört kat ekip bodruma yerleştirin.
■ Misellerin ön gelişmesi 15–17 gün sürer. Sıcaklık 28 derecenin altındaysa havalandırmaya gerek yoktur.
■ Kompost yüzeyinin kurumasını önlemek için, gazete kâğıdını torbaların yüzeyine örterek, üzerlerine yüzde birlik formaldehitli sıvı püskürtün.
■ 17 gün sonra gelişen miseller üzerine, pastörize edilmiş 3–4 santimetre kalınlıkta torf serpin. Beyaz kültür mantarının şapkaları gelişsin.
■ Örtü kapak toprağı serildikten üç hafta sonra mantarları hasat etmeye başlayabilirsiniz. Hasadın sabah yapılması gerektiğini unutmayın.
Kültür Mantarının Değişik Sıcaklıklarda Dayanma Süreleri
DİKKAT: Mantarın depolama sıcaklığının –1 0C’nin altına düşmesi halinde donma nedeniyle renkte bozulmalar görülür. Belirtilen sıcaklıklarda daha uzun süre depolandırıldığında ise su kaybı nedeniyle fire oranı artmaktadır.
Selamünaleyküm istirtye mantarı yetiştirmek istiyorum yardım cı olacak varmı
Arkadaşlar öncelikle danışmanlık falan hikaye işi bilen birilerinin yanına gidip işi içinde öğreneceksin neyse bir sorusu olan varsa para pul ile yardım edilmez buyurun arayın yardımcı olayım 0543 7176782
Slm Aleyküm bende mantar yetiştirmek istiyorum ama hiç bilgim yok ben kendim icin değil işi öğrenip ticaretini yapmak istiyorum bana yardimci olurmusunuz hiç bilgim yok tecrübem yok ama işi gorsem çabuk kavrarım yapacağıma inanıyorum mantarda kullanilan çoğu şeyin adini yeni duydum kendisi nasil bişey bilmiyorum komposta nedir? Torf nedir? Melas nedir
BAHÇEDE OLURMU
kompost fiyatı nedir ne kadar alacagimizi nasıl bilecegiz
nasıl yetişir
Benim yorumumu gorurseniz cvp yazin ramazan avci
Slm bende evde kultur mantari yetstrmek istorum ama hic yapmadm guvenemiyorum
Yapılışını okudum göründüğü kadar olay olmadığını gördüm en iyisi markete gidip almak olarak gördüm sorunu çözdüm
Komposto fiyatı ne kadar ekili halde
İLKDEFA BU İŞE BAŞLAYACAM KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNE DE KOMPOST VE TOHUM GÖNDEREBİLİRMİSİNİZ.
SELAMÜN ALEYKUM KÜLTÜR MANTARI USTASIYIM DANISMANLIK İSEYENLERE DANIŞMANLIK YAPILIR 0554 643 73 14 KÜLTÜR MANTARI KOMPOSTU TEMİİN EDİLİR
Fiyatı nedir ne zaman yapılır nasıl sipariş vereçeğiz
BAHÇEDE SERA TARZI KÜÇÜK 10 M2 LİK ALANA EKERSEK OLUR MU
BUGDAY MISIR EKER GİBİ Mİ EKİYORUZ BU KONUDA BİLGİ VERİRSENİZ TŞK