Mantar toplarken dikkat edilmesi gerekilen 7 maddeyi sizlerle paylaşalım. Aşağıdaki uyarıları dikkate alırsanız mantar zehirlenmesi konusunda bilgi sahibi olursunuz. Gelin şimdi zehirli mantar ve zehirsiz mantar nasıl anlaşılır öğrenelim.
- Mantarlar toplanırken bıçakla kesilerek toplanmalı ve temizlenerek ayrı ayrı muhafaza edilmelidir.
- Mantarlar sık sık ve çiğ olarak tüketilmesinden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
- Kuru havalarda az toplanmalı ve kırağı varsa toplanmamalı! Mantarlar kurtlanmamış ve yaşlanmamış olmalıdır! Buzdolabında tutulduklarında bile mümkün olduğunca çabuk tüketilmelidir!
- Yenir olduğu % 100 bilinen mantar türleri yenilebilir.
Mantarın renklerine dikkat
- Şapkasının hem altı hem de üstü KAHVERENGİ olan lamelli mantarlardan uzak durmak gerekir.
Öldürücü zehirli örümcek mantarları Cortinarius speciosismus (C.rubellus) ve Cortinarius orellanus ile yine öldürücü mantar Galerina marginata böyle mantarlardır.
- Şapkasının hem altı hem de üstü BEYAZ olan lamelli mantarlardan da aynı ölçüde uzak durmak gerekir.
Öldürücü zehirli sinek mantarı Amanita virosa / Ölüm Meleği böyle bir mantardır. Bu mantarın en tehlikeli yönü pazardan satın aldığımız kültür mantarı Şampinyon’a benzetilmesidir. (Bak: Zehirli Mantarlar)
Aslında -bilenler için- bunları birbirinden ayıran önemli özellikler bulunmaktadır. Diğerlerinin yanında belirleyici olan fark lamellerinin rengidir.
Sinek mantarlarının lamelleri kesin olarak BEYAZ olur. Champinion / Şampinyon mantarlarında ise lameller beyaz değil, siyaha yakın tonlarda olurlar. Bu rengi veren Champinion mantarlarının SİYAH sporlarıdır. - Mantardan hoşlanmadığını belli eden biri varsa bir defalık denemesi için asla diretmemeli, bu ısrar özellikle çocuklara yapılmamalı.
- Doğadan toplanan ve üzeri zedelendiğinde yada çizildiğinde SARI renk alan Agaricus türlerinden kaçınılmalı, yol kenarlarındaki, maden ocaklarının yakınları gibi ağır metal kirliliği olan alanlardan mantar toplanmamalı ve yenmemelidir.
- Bir mikolog veya mantar uzmanı gibi kimseler olmadığı sürece mantarların yenilebilirliği konusunda kimseye güvenilmemeli.
Zehirli mantarlardaki zehiri oluşturan bileşikler farklı kimyasal yapıda olduklarından herbiri farklı belirtiler meydana getirir.
Mantar yedikten sonra ilk belirtiler ortaya çıkıncaya kadar geçen süreye Latent peryot yada Kuluçka süresi denir.