Mantar zehirlenmesinde neler yapılmalı?

0

Gün geçmyor ki ülkemizde mantardan kimse zehirlenmesin. Hal böyleyken herkesin merakla beklediği mantardan zehirlenince neler yapılır sorusunu cevaplayacağız. Romalılar mantara asla güvenmemiş ve ona “ölüm nedeni” adını vermişlerdir. Nitekim mantarın İtalyancası “Fungo” kelimesi latince ölüm anlamına gelen “Funus” ile neden olmak anlamına gelen “agere” kelimesinden türetilmiştir. Mantardan zehirlenme belirtileri ve ilk müdahale nasıl yapılmalı konusunda bilgilenmek gerek. Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.

Mantar zehirlenmesinde ilk müdahale

Mantardan zehirlenen biri görüldüğünde ilk yapılacak olanlar aşağıdaki gibidir.

  • Hemen doktor çağrılmalı.
  • Hasta kusturulmalı.
  • Zehirlenmeye neden olacak mantarı tanımlamak için gerekli her türlü mutfak artıkları, yemek kalıntıları ve kusmalar muhafaza edilmeli.
  • Mantar zehirlenmelerinde tedavinin prensipleri; su ve elektrolitlerin kaybını, herhangi bir simptomatik uyarıyı, krampları veya dolaşım yetersizliğini dengelemek için mümkün oldukça en kısa sürede zehirin elemine edilmesini başarmaktır.

mantarin-zararlari-faydalari

  • İhtiyaç duyulan özel tedavi zehirlenmenin teşhisine bağlıdır

Bütün bu sebeplerden dolayı konu oldukça önemlidir fakat ortaya çıkan bu durum halkımızın zehirli mantarlar konusunda yeterince aydınlatılmadığını göstermektedir.

Bu nedenle bu konularda çalışma yapılması ve ülkemizin yenen ve zehirli mantar türlerinin halka tanıtılması gereği tartışılmaz bir konudur.

Yorumlar

Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz